Tiesitkö, että tarvitset keskivartalon pitoa lähes kaikissa kuntosalilaitteissa? 

Moni yllättyy tästä, että keskivartalon tuen täytyy olla aktiivisena myös kaikissa liikkeissä, joita teet laitteiden kanssa. Tuntuu, että en voi korostaa tätä liikaa. Siis ei riitä, että pidät sen kaikissa kyykyissä ja vatsalihasliikkeissä vaan myös esimerkiksi sitä ylätaljaa tehdessä sinun täytyy pitää keskivartalon tuki aktiivisena

Miten voi tarkistaa, että se tuki toimii oikein? Lue tämä loppuun asti, niin kerron sinulle.

Aivan kaikilla tukilihasten treenaaminen ja aktiviinen käyttö on aiheellista. Kerroin aikaisemmin täällä mihin vatsalihasten erkauma saattaa vaikuttaa. Erityisen tärkeää se on raskauden jälkeen. Raskauden aikana naisen vartalo on käynyt niin monia muutoksia, että sen palautumiseen täytyy antaa aikaa. Raskauden aikana vatsalihasten erkauma, erkaantuma tai eriytymä on luonnollista kasvaneen vatsan johdosta.

Erkauma palautuu synnytyksen jälkeen spontaanisti usein 2 kk aikana. Moni asia voi vaikuttaa siihen, ettei se palaudukaan. Yksi iso asia on treenaaminen. Miten keskivartaloa käytetään treeneissä? Tehdäänkö raskaita liikkeitä, joissa keskivartalon pitoa ei pystytä pitämään? Joskus voi käydä niin, että tehdään liikaa tai liian raskailla painoilla. Vaikka tilanne kannattaa tarkistaa aina osaavan ammattilaisen kanssa, niin suoraan voi tyrmätä muutamia liikkeitä. Näissä vatsakapseliin kohdistuu niin suuri paine, ettei palautumassa oleva keskivartalo pysty pitämään vaadittua tukea niissä. Näitä liikkeitä on maastavedot, jalkaprässit, lankut, etunojapunnerrukset, burbeet jne.

Keskivartalon syviä lihaksia voi vahvistaa heti synnytyksen jälkeen oikeilla liikkeillä. Kaikissa näissä liikkeissä kannattaa itsenäisesti tarkkailla vartalon käyttäytymistä. Yksi selkeä merkki, jolla voit tarkistaa onko tuki aktivoitu oikein, on vatsan työntyminen eteen liikkeen aikana. Aseta käsi kevyesti vatsan päälle ja tee (esimerkiksi reiden koukistus tai ojennus, ylätalja tai pystypunnerrus). Mikäli liikkeen aikana vatsa työntyy kohti kättäsi, tuki ei ole aktivoidu oikein.

 

Miten keskivartalon tuki otetaan?

Aloita tuen ottaminen aivan lantionpohjasta saakka, niin kuin pidättäisit pissaa. Liikkeen ei pidä näkyä mitenkään ulospäin ja sinun pitää pystyä hengittämään aivan normaalisti liikkeen aikana. Huolehdi siis, ettet purista vatsalihaksia ruttuun liikkeessä, vaan puristat pelkästään lantionpohjan. Poikittainen vatsalihas aktivoituu tällöin, sekä napa nousee hieman ylöspäin. Tällöin olet ottanut juuri oikean tuen keskivartaloon. Ja tämä tuki täytyy meidän ottaa jokaisessa liikkeessä, laitteessa, hypyssä, kyykyssä, lankussa, vatsalihasliikkeessä. Silloin kun nostat maasta jotain, silloin kun nouset esimerkiksi sohvalta, kyykyssä. Silloin kun aivastat, yskit, hypit trampalla jne.

Haluan auttaa sinua vahvistamaan keskivartalon tukea heti nyt! Tämän linkin takaa pääset katsomaan videon, jossa näytän 6 liikkeen sarjan. Niillä pääset vahvistamaan sinun keskivartaloa ja ottamaan muutaman liikkeen myös osaksi arkea. 

Viimeisimmät blogitekstit

Pitkäjänteisyys treenaamisessa

Huudan heti hep. Minulle tämä on hankalaa. Ja tämän asian kanssa täytyy usein tsempata. Kerron esimerkin. Jos minun pitää tehdä treenit A ykkösviikolla, treenit A+B kakkosviikolla ja treenit A+B+C kolmosviikolla, niin tekisin suoraan A+B+C. Olen…

Lue lisää »
Ei kommentteja

Miten usein täytyy treenata, jotta saa erkauman kuntoutettua?

Jotta saat kuntoutettua erkaumaa ja vahvistettua keskivartalon tukea, jotta pääset eroon selkäkivuista, jumeista, inhottavista vaivoista, lantionpohjaa ja keskivartalon tukea täytyy harjoitella aktiivisesti ja usein. 1. Treenaa mieluummin vähän ja usein, kuin paljon ja harvoin  Tällöin…

Lue lisää »
Ei kommentteja

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa