Huudan heti hep. Minulle tämä on hankalaa. Ja tämän asian kanssa täytyy usein tsempata.

Kerron esimerkin. Jos minun pitää tehdä treenit A ykkösviikolla, treenit A+B kakkosviikolla ja treenit A+B+C kolmosviikolla, niin tekisin suoraan A+B+C. Olen kyllä melko hätäinen.

Siksi halusin kirjoittaa tästä. Itselleni ja teille, jotka voi samaistua tähän.

Luo vankka pohja

Me luodaan vankka pohja kärsivällisellä tekemisellä. Se voi olla tekniikan hiominen, lihaskestävyyden treenaaminen, aerobisen kunnon kasvattaminen. En uskalla viedä ketään heti ekoilla treeneillä tekemään tempauksia. Kaikki tottakai riippuu siitä, millainen pohja valmennettavalla on. Ehkä me kokeillaan kyykkyasentoja, testataan, millaista on kyykätä paino sylissä, otetaan paino niskaan ja katsotaan yksi tai kaksi kyykkyliikettä.

Tekniikkaa ja taitoa hiotaan lihasmuistiin yksi asia kerrallaan. Kestävyyttä luodaan yksi harjoitus kerrallaan. Lihakset ja luusto totutetaan ärsykkeisiin yksi harjoitus kerrallaan, asteittain vaikeustasoa nostaen. Toki mielenkiinto ja motivaatio täytyy pystyä säilyttämään. Toisille toimii se, että tekee paremmin kuin edellisellä kerralla, toinen haluaa saada treenin tuntua ja lihasväsymystä.

Systemaattisuus 

Kuntosalitreeneihin ei tarvitse lisätä alusta lähtien erilaisia erikoistekniikoita, vaan yksi kerrallaan sitten myöhemmin. Niitä jätetään hieman jemmaan, jotta on varaa kehittyä myöhemmin. Treenaamisen aloittaessa lihaksille on riittävää ärsykettä se, että a. treenataan ja b. treenataan uudelleen säännöllisesti. Uuteen ärsykkeeseen lihakset vastaavat treenin jälkeisellä kivulla. Lihakset kyllä kehittyvät, vaikkei sitä kipua kuulu myöhemmin. Uudet ärsykkeet saavat kivun tunteen lihaksiin.

Pysy suunnitelmissa

Yksi tärkeä pointti pitkäjänteisyydessä on tehdä suunnitelma ja pysyä siinä. Älä vaihtele harjoituksia viikosta toiseen, tai edes kuukaudesta toiseen. Tärkeää on kyllä tuoda uutta ärsykettä ja muokata ohjelmaa muutaman viikon välein, mutta tämä on hyvä miettiä pitkälle etukäteen kuinka sen teet. Siten, että sinulla säilyy johdonmukaisuus. Liikkeitä voi muokata, toistoja ja sarjojen määriä tavoitteiden mukaisesti.

Mutta ei siten, että pari viikkoa tehdään salitreeniä tehden koko kropalle sieltä sun täältä ja toisella viikolla tehdäänkin jumppaa ja juoksuharjotteita sieltä sun täältä. Kuka tahansa voi tietenkin tehdä näin, mutta tuloksetkin ovat sitä sun tätä.

Useimmilla motivaatio syntyy ja kasvaa siitä, että huomaa itsessä tapahtuvan muutoksia. Uusia taitoja, enemmän voimaa, enemmän kilometrejä. Kehitys jää paikoilleen, jos tehdään samaa lenkkipolkua tai kuntosaliohjelmaa kuukaudesta toiseen.

Treenaamista ei tarvitse tehdä yhtään sen vakavammaksi, kuin on itse halukas. Pieni suunnittelu etukäteen treeneistä kuitenkin lisää monelle tekemisen tuntua ja treenaamisen mielekkyyttä.

Itselle monesti tulee hyvä tunne siitä, että nämä yksittäiset treenit ovat osa suurempaa kokonaisuutta ja saan palkita itseni vaikka pitkällä sunnuntaijuoksulla, kun nämä kaikki teen. Ja jostain syystä nautin aivan suuresti pitkistä ja vielä pidemmistä juoksulenkeistä.

Viimeisimmät blogitekstit

Pitkäjänteisyys treenaamisessa

Huudan heti hep. Minulle tämä on hankalaa. Ja tämän asian kanssa täytyy usein tsempata. Kerron esimerkin. Jos minun pitää tehdä treenit A ykkösviikolla, treenit A+B kakkosviikolla ja treenit A+B+C kolmosviikolla, niin tekisin suoraan A+B+C. Olen…

Lue lisää »
Ei kommentteja

Miten usein täytyy treenata, jotta saa erkauman kuntoutettua?

Jotta saat kuntoutettua erkaumaa ja vahvistettua keskivartalon tukea, jotta pääset eroon selkäkivuista, jumeista, inhottavista vaivoista, lantionpohjaa ja keskivartalon tukea täytyy harjoitella aktiivisesti ja usein. 1. Treenaa mieluummin vähän ja usein, kuin paljon ja harvoin  Tällöin…

Lue lisää »
Ei kommentteja

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jaa