Mitä sinun aterioista kannattaa löytyä?

Aamupalasta iltapalaan ja kaikki ateriat siinä välissä. Mitä niistä täytyisi löytyä? Ja miksi tästä puhun, koska asiat ovat aika tuttuja?

Jos en muistuttaisi itseäni tästä tasaisin väliajoin, saattaisin vaivihkaa skipata aterian tuolta ja toisen täältä. Korvata osan ateriasta seuraavalla. Liian köykäisen aterian jälkeen tekisi mieli napostella seuraavaan ateriaan saakka, ja kappas – seuraavalla aterialla ei olekaan niin nälkä ja taas se jää liian pieneksi. Oravanpyörä on jo hyvässä vauhdissa. Näin on käynyt minulle ja käy varmasti tulevaisuudessakin. Nämä voi ihan hyvin käydä kelle vaan ja milloin vaan. Siksi on hyvä aika ajoin muistuttaa itseä näistä ihan perusasioista.

Mitä sieltä lautaselta kannattaa löytyä. Yleisesti voidaan käyttää nyrkkiä suurpiirteisenä ohjenuorana. Kämmenellinen proteiinin lähdettä, nyrkillinen hiilihydraatin lähdettä ja peukalollinen rasvan lähdettä – jokaisella aterialla.

Älä pliis napostele!

Napostelut ovat aterioita myös, vaikkei niitä siksi itse aina mieltäisikään. Aterioiden välillä kannattaa pitää 2-4 tuntia väliä ja se tarkoittaa myös niiden pienten suupalojen jättämistä pois sieltä täältä. Suolistolle kannattaa jättää aikaa hoitaa ruoansulatustehtävät rauhassa, sillä se keskeytyy ja hidastuu joka kerta, kun napsii jotain – vaikka se olisi jotain pientä. Tällöin suoliston puhdistusoperaatio jää ikään kuin kesken, ja tilanne on entistä kaoottisempi seuraavalla aterialla.

Pyri pitämään ateriat tarpeeksi täysipainoisina, jotta jaksat odottaa seuraavaan ateriaan. Mikäli ennen seuraavaa ateriaa ehtii tulla jo pieni nälkä, ateria on ollut juuri sopiva.

Yksinkertaisimmillaan ateriat koostetaan makroravintoaineista, eli hiilihydraateista, proteiineista sekä rasvoista. Tällöin lautaselle voi koostaa nyrkkisäännön mukaiset määrät jokaista makroravintoaineen lähdettä ja aterioiden koostaminen helpottuu. Useimmissa tapauksissa tämä ei tietenkään mene näin. Syödään lounaita sisällä ja ulkona, autossa ja lennossa. Jos työpaikkaruokalassa on tarjolla lasagnea, niin näitä nyrkkimitallisia on haastavampi arvioida. Ratkaisisin tilanteen ottamalla 1,5 – 2 nyrkillistä ruokaa, kasan salaattia viereen ja paikkaamalla proteiininvajauksen heti aterian jälkeen tai välipalalla rahkalla tai muulla proteiinin lähteellä.

Ehkä saat vinkkejä aterioihin muutaman esimerkin avulla

Aamupala:

Koosta se proteiineista, hiilihydraateista ja rasvoista. Mikäli olet tottunut puuron syöjä, syö sen kaverina rahkaa, raejuustoa, smoothieta (esim. heraproteiinilla terästettynä) tai kananmunilla. Jos et syö ollenkaan aamupalaa, aloita vaikka smoothiella. Tämä on lempeämpää vatsalle, kuin pelkkä kahvi. Sillä herätellään myös aineenvaihduntaa käyntiin yön paaston jälkeen.

Välipala reissun päällä:

Fiksumpaa on syödä välipala, kuin olla syömättä. Fiksua on myös kerätä kaupasta mukaan joku marja/hedelmäsmoothie, hyvälaatuista leikkelettä (koko paketti) sekä riisipiirakkaa. Nauttia nämä, ettei syömisväli kasva liian pitkäksi.

4-6 ateriaa päivässä on ihan fiksu määrä aterioita.

Eli:

Proteiinin lähteitä JOKAISELLA aterialla (kämmenellinen)

Hiilihydraatin lähteitä AINAKIN liikunnan jälkeen (nyrkillinen)

Rasvoja vain peukalollinen (paitsi avokadosta puolikas)

Muista kerätä jokaiselle aterialle jotain väriä, sillä ne useimmiten sisältävät rutkasti hyvää tekeviä ainesosia (ravinteita, vitamiineja ja hivenaineita)!

Olen valmistellut sinulle reseptejä maukkaimmista ja terveellisimmistä välipaloista. Ilmoitan heti, kun ne ovat ladattavissa, joten pysythän kuulolla. En malta odottaa, että saat te käyttöösi.

// Jenna

Muut kirjoitukset

Jaa